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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; NICOLLI, K. P.; HERNANDES, K. C.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.
Afiliação:  JULIANE ELISA WELKE, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KARINE PRIMIERI NICOLLI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Adaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 370, 131004, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Cromatografia gasosa bidimensional abrangente; GC-O; GC/MS; GCxGC/MS; Olfatometria; OSME.
Thesagro:  Aroma; Odor; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59992 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. C. R.; CORRÊA, R. S.; WRIGHT, J. L.; BOMFIM, B.; HENDRICKS, L.; GAVIN, D. G.; MUNIZ, A. W.; MARTINS, G. C.; MOTTA, A. C. V.; BARBOSA, J. Z.; MELO, V. de F.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; SANTOS, R. V. A new hypothesis for the origin of Amazonian Dark Earths. Nature Communications, v. 12, Art. 127, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSASS, A. L.; BASSACO, M. V. M.; MOTTA, A. C. V.; MAEDA, S.; BARBOSA, J. Z.; BOGNOLA, I. A.; GOMES, J. B. V.; GOULARTE, G. D.; PRIOR, S. A. Cellulosic industrial waste to enhance Pinus taeda nutrition and growth: a study in subtropical Brazil. Scientia Forestalis, v. 48, n. 126, e3165, 2020. 16 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; ZAMBON, L. M.; MOTTA, A. C. V.; WENDLING, I. Chumbo e cádmio em frutos e folhas de erva-mate trazem riscos a saúde humana? In: SEMINÁRIO ERVA-MATE XXI: Modernização no cultivo e diversificação do uso da erva-mate, 2016, Curitiba. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2016. p. 91. (Embrapa Florestas. Documentos, 298). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; ZAMBON, L. M.; MOTTA, A. C. V.; WENDLING, I. Composition, hot-water solubility of elements and nutritional value of fruits and leaves of yerba mate. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 39, n. 6, p. 593-603, Nov./Dec. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; MOTTA, A. C. V.; CORRÊA, R. S.; MELO, V. de F.; MUNIZ, A. W.; MARTINS, G. C.; SILVA, L. de C. R.; TEIXEIRA, W. G.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R. Elemental signatures of an Amazonian Dark Earth as result of its formation process. Geoderma, v. 361, art. 114085, Mar. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Solos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoHUNGRIA, M.; BARBOSA, J. Z.; RONDINA, A. B. L.; NOGUEIRA, M. A. Improving maize sustainability with partial replacement of N fertilizers by inoculation with Azospirillum brasilense. Agronomy Journal, v. 114, n. 5, p. 2969-2980, 2022. 12 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMOTTA, A. C. V.; MAEDA, S.; RODRIGUES, V. dos S. dos S.; ERCOLE, T. M.; PRIOR, S. A.; BRUMAT, A. E. L.; MOURA, A. P. C.; BARBOSA, J. Z.; GOMES, J. B. V. Is magnesium deficiency the major cause of needle chlorosis of Pinus taeda in Brazil? Journal of Forestry Research, v. 35, n. 1, p. 1-13, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; ROBERTO, L. de A.; HUNGRIA, M.; CORRÊA, R. S.; MAGRI, E.; CORREIA, T. D. Meta-analysis of maize responses to Azospirillum brasilense inoculation in Brazil: Benefits and lessons to improve inoculation efficiency. Applied Soil Ecology, v. 170, 104276, 2022. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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9.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; HUNGRIA, M.; SENA, J. V. da S.; POGGERE, G.; REIS, A. R. dos; CORRÊA, R. S. Meta-analysis reveals benefits of co-inoculation of soybean with Azospirillum brasilense and Bradyrhizobium spp. in Brazil. Applied Soil Ecology, v. 163, 103913, 2021. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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10.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; MOTTA, A. C. V.; CONSALTER, R.; POGGERE, G. C.; SANTIN, D.; WENDLING, I. Plant growth, nutrients and potentially toxic elements in leaves of yerba mate clones in response to phosphorus in acid soils. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 90, n. 1, p. 557-571, mar. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. C. R.; CORRÊA, R. S.; WRIGHT, J. L.; BOMFIM, B.; HENDRICKS, L. B.; GAVIN, D. G.; MUNIZ, A. W.; MARTINS, G. C.; MOTTA, A. C. V.; BARBOSA, J. Z.; MELO, V. de F.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; SANTOS, R. V. Reply to: Evidence confirms an anthropic origin of Amazonian Dark Earths. Nature Communications, v. 13, n. 3446, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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12.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; POGGERE, G.; CORRÊA, R. S.; HUNGRIA, M.; MENDES, I. de C. Soil enzymatic activity in Brazilian biomes under native vegetation and contrasting cropping and management. Applied Soil Ecology, v. 190, 105014, 2023. 13 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Soja.
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